Cum poate cineva sa-si antreneze mintea pentru a trece de la atasament la altruism? 

Dalai Lama: ” Maestrii indieni au dezvoltat doua sisteme majore pentru antrenarea unei gandiri altrusite: sistemul Metodei “Cauza si Efect” in sapte pasi si cel al Egalizarii cu ceilalti. In prezent, cand ne asumam practica cultivarii bodhicitta, combinam cele doua sisteme.

Primul din cele sapte puncte este cultivarea stapanirii de sine, si mai precis, o stare mentala ce incearca sa echilibreze atasamentul profund fata de prieteni, ura puternica fata de dusmani si o atitudine de indiferenta fata de persoanele neutre.

Cea de-a doua etapa este amintirea propriilor renasteri fara de inceput, astfel incat sa putem recunoaste ca toate fiintele simtitoare au fost mamele noastre, prietenii, rudele noastre intr-un anumit moment.  In al treilea rand, odata ce le-am recunoscut ca atare, ni le aducem aminte si reflectam asupra bunatatii pe care au avut-o fat ade noi. Acesta atitudine – in special amintirea bunatatii pe care au avut-o fata de noi – nu face vreo discriminare intre prieteni si dusmani; chiar si dusmanii sunt considerati ca fiind foarte buni.

Urmatorul pas este sa le rasplatim bunatatea reflectand asupra modului in care mamele noastre din aceasta viata si-au revarsat bunatatea asupra noastra si modul in care alti parinti si-au revarsta bunatatea asupra copiilor lor. Apoi urmeaza etapa in care bunatatea este plina de iubire. Aceasta este o stare mentala ce pretuieste toate fiintele simtitoare. Odata ce am dezvoltat aceasta bunatate plina de iubire pentru toate fiintele simtitoare, dorim ca toate fiintele simtitoare sa fie eliberate de suferinta. Aceasta este compasiunea.

Aceasta etapa este urmata de o atitudine neobisnuita in care ne asumam responsabilitatea de a elibera toate fiintele simtitoare de suferinta, iar etapa finala este chiar bodhicitta, atitudinea altruista prin care se ajunge la iluminare. Ajungem in acest stadiu partial prin forta compasiunii noastre adanci fata de toate fiintele simtitoare, sentimentul de a nu ramane indiferenti la suferinta lor, si partial prin intelegerea faptului ca este posibil pentru mintea unei fiinte simtitoare sa fie eliberata de deziluziile sale. Toate fiintele simtitoare au potentialul de a atinge starea de omniscienta. Prin intelegerea acestui lucru, impreuna cu forta puternica a compasiunii, putem atinge starea de bodhicitta. Aceasta este Metoda celor Sapte Puncte Cauza si Efect.

Cel de-al doilea sistem este reprezentat de asemenea de cultivarea stapanirii de sine, dar intr-un mod diferit.  Toate fiintele simtitoare sunt egale din punctul de vedere al dorintei lor de fericire si de evitare a suferintei. A cunoaste acest fapt este similar cu a ajunge la acelasi nivel cu ceilalti.  Apoi urmeaza reflectarea asupra dezavantajelor preturii de sine. Desi o persoana este extrem de egoista deoarece doreste toata fericirea pentru sine, in final ramane doar cu multi dusmani si foarte putini prieteni. Pe de alta parte, daca ii pretuim pe altii in loc sa ne pretuim pe noi insine, vom ajunge la un rezultat opus, mai multi prieteni si foarte putini dusmani. Pe scurt, asa cum a spus Shantideva in Bodhicaryavatara, toata frustrarea din lume este produsul gandirii egoiste, iar toata fericirea este produsul pretuirii celorlalti. Prin aceasta reflectare, o persoana se implica in transferul dintre sine si ceilalti. Urmatorul pas este practicarea daruirii si primirii, apoi urmeaza cu adevarat cultivarea Bodhicitta.

Pentru a dezvolta un altruism veritabil, trebuie sa va controlati furia si ura. Pentru a reusi trebuie sa practicati rabdarea si toleranta – fara acestea nu puteti controla furia. Pentru a dezvolta rabdarea si toleranta, aveti nevoie de un dusman. In lipsa unui dusman, nu puteti dezvolta aceste calitati. Acesta este scopul. Daca veti gandi in acest mod, va veti folosi cu adevarat de acel dusman, indiferent de motivarile sale. In ceea ce ma priveste, dusmanii mi-au fost extrem de utili”.

Dalai Lama – “Despre fericire, viata si multe altele”

Tags:

Copile, nu-ti pierde curajul! Se apropie dimineata desavarsirii cand vei amesteca viata ta cu toata viata; Si vei cunoaste, in sfarsit menirea ta! (Rabindranath Tagore)

Cautare in blog

Abonare prin email

Loading

Pagina de Facebook

Facebook Pagelike Widget

 

Articole recente

error: Content is protected !!